Nie żyje pisarka Julie Powell, miała 49 lat. O niej opowiada film ...

Grzegorz
Grzegorz
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl >> Zobacz wideo Popkultura odc. Pisarka opisywała w nim odtwarzanie przepisów kulinarnych ze słynnej książki kucharskiej Julii Child, Mastering The Art of French Cooking. Child była bardzo znaną autorką kulinarną, która swego czasu często występowała w telewizji. Pokazywała Amerykanom, jak należy obchodzić się z jedną z najtrudniejszych kuchni świata, czyli z kuchnią francuską. Powell otrzymała również honorowy dyplom od Le Cordon Blue w Paryżu, szkoły, do której uczęszczała Julia Child w 1950 roku. W 2005 roku wydała swoją pierwszą książkę opartą na blogowych postach "Julie & Julia: rok niebezpiecznego gotowania". Po zdobyciu popularności, zaczęła również pisać dla "The New York Times", "Bon Appétit" i "Food & Wine". "Czasem pacjentowi tak wali z buzi zgnilizną, że podwójna maseczka nie pomaga" Wpisy Powell posłużyły jako podstawa narracyjna dla filmu "Julie i Julia", który wyreżyserowała Nora Ephron. W 2009 roku Powell wydała swoją drugą książkę, zatytułowaną "Cleaving: A Story of Marriage, Meat and Obsession", w której ujawniła, że miała romans. Później stała się także propagatorką humanitarnej hodowli i uboju zwierząt przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Komentarze:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});