Grecki specjał spożywamy w pieczywie, jako danie obiadowe, a nawet w formie sałatki. Rozgrzewające, lekko pikantne danie idealnie sprawdzi się na chłodne wieczory. Zupa gyros, poza dodatkiem chrupiących warzyw oraz aromatycznych przypraw, zawiera w sobie mięso z kurczaka. Najlepsze racuchy wychodzą na innym składniku CZYTAJ DALEJ Przepis na aromatyczną zupę gyros Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 2 cebule 3 kolorowe papryki (po jednej z każdego koloru) 1 opakowanie topionego śmietankowego serka 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 3 łyżki przyprawy do gyrosa 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 opakowanie zupy cebulowej w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego olej do smażenia sól i pieprz do smaku Jak ugotować smakowita zupę gyros z kurczakiem?. Dodaj do nich przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę. Cebulę oraz papryki pokrój w drobną kostkę i zeszklij je w garnku na odrobinie oleju. Następnie dosyp opakowanie zupy cebulowej i dołóż pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony. Gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając, do momentu, aż ser się rozpuści. Gotuj całość jeszcze chwile, aż wszystkie smaki dobrze się połączą. Zupę możesz podawać od razu po ugotowaniu, ale wyśmienicie smakuje także odgrzana na następny dzień.